Top klachten

Artrose is een aandoening van het kraakbeen in de gewrichten. Het wordt ook wel slijtage genoemd. Een ergotherapeut helpt u uw dagelijkse bezigheden uit te voeren op een manier waarbij u uw gewrichten zo min mogelijk belast.

Bij een beroerte (Cerebro Vasculair Accident) krijgt een deel van de hersenen plotseling geen zuurstof meer. Dat kan uitvalsverschijnselen veroorzaken. Als u dagelijkse dingen niet meer zo kunt uitvoeren als u gewend was, gaat de ergotherapeut met u onderzoeken hoe het anders kan.

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) is een beknelling van de middelste handzenuw in de pols.Met handtherapie van een ergotherapeut kunt u een goede polshouding en juist gebruik van uw hand aanleren. Ook zijn er oefeningen om uw hand- en polsspieren te versterken.

Chronische rugpijn, chronische hoofdpijn of chronische pijn na kanker kan u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Een ergotherapeut kijkt met u hoe verlichting mogelijk is, bijvoorbeeld door uw dagindeling  en uw belastbaarheid onder de loep te nemen. Bewustwording staat hierbij voorop.

Chronische vermoeidheid kan u behoorlijk belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Een ergotherapeut kijkt met u hoe verlichting mogelijk is, bijvoorbeeld door uw dagindeling  en uw belastbaarheid onder de loep te nemen. Bewustwording staat hierbij voorop.

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het wil zeggen dat uw longen beschadigd zijn, waardoor u minder zuurstof krijgt. Eenvoudige activiteiten kosten daardoor veel moeite of lukken niet meer. De ergotherapeut zoekt samen met u naar mogelijkheden om te kunnen blijven doen wat u belangrijk vindt.

Ruim 70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door naaste familie (mantelzorger). De ergotherapeut kan helpen met specifieke informatie en oefeningen of oplossingen, waardoor iemand zo lang mogelijk thuis kan wonen.

Bij een hamervinger blijft het topje van de vinger in de buigstand staan. Dit komt doordat de pees is afgescheurd. De ergotherapeut kan een spalk voor uw vinger maken. Met ergotherapie leert u hoe u hiermee kunt omgaan en welke oefeningen u kunt doen.

De ziekte van Dupuytren, ook wel koetsiershand genoemd, is een aandoening van het bindweefsel van de hand. De vingers gaan krom staan en zijn daardoor moeilijk te bewegen. Iemand een hand geven, lukt bijvoorbeeld niet meer. De ergotherapeut kan een handspalk maken en geeft ook handtherapie met oefeningen om de hand te blijven gebruiken.

MS (Multiple Sclerose) is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rond de zenuwen in de hersenen, het ruggemerg en de oogzenuwen is beschadigd. Hierdoor ontstaan problemen met lopen, voelen en zien. Het doel van ergotherapie bij mensen met MS is om u in staat te stellen zo lang mogelijk uw activiteiten zelfstandig uit te voeren. De ergotherapeut geeft voorlichting, praktische tips en oefeningen.

Nek- en rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van stress, overbelasting of klachten na een ongeval. De ergotherapeut kijkt samen met u naar de oorzaak en geeft adviezen en praktische tips of oefeningen om klahten te voorkomen.

Nek- en rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van stress, overbelasting of klachten na een ongeval. De ergotherapeut kijkt samen met u naar de oorzaak en geeft adviezen en praktische tips of oefeningen om klahten te voorkomen.

Schouderklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van stress, overbelasting door een verkeerde (werk)houding of klachten na een ongeval. De ergotherapeut kijkt samen met u naar de oorzaak en geeft adviezen en praktische tips of oefeningen om klahten te voorkomen.

Bij een skiduim is de binnenste gewrichtsband van de duim verslap, verrekt of ingescheurd. De ergotherapeut kan u leren hoe u uw duim kunt ontzien, bijvoorbeeld door voorwerpen anders beet te pakken.

Een triggervinger of -finger (tendovaginitis stenosans) is een hokkende vinger door irritatie van de peesschede. Vaak wordt een triggervinger veroorzaakt door overbelasting of veelvuldig herhaalde bewegingen. De ergotherapeut kan u helpen met een spalk en gerichte oefeningen door handtherapie.